Startside Innsikt Artikler Hvordan skrive et tilbud som øker hitraten din

Hvordan skrive et tilbud som øker hitraten din

Presentasjonen til kunden gikk over all forventning. Nå gjenstår bare å sende tilbudet for å lukke avtalen, eller hva? Nei, ikke alltid. Utformingen av tilbudet ditt kan avgjøre om du får aksept eller ei.

Hitraten din forteller deg hvor mange av de sendte tilbudene dine som blir akseptert av kunden, og er et viktig trinn i salgsprosessen. Vet du hva hitraten din er i dag? Det er flere ting du kan gjøre for å øke hitraten din med et velskrevet tilbud.

Denne artikkelen vil hjelpe deg å maksimere potensialet for et vinnende tilbud. Du får svarene på følgende:

  • Hvordan finner jeg en god tilbudsmal?
  • Hva skal tilbudet inneholde?
  • Hvordan skriver jeg et tilbud?
  • Er et tilbud en bindende kontrakt?

Vil du forbedre tilbudene du sender ut? Med en CPQ på plass sørger du for at du sender perfekte tilbud hver gang!

Finn riktig tilbudsmal for din bedrift

Etter et raskt søk på nettet kan du finne tilbudsmaler for alle typer virksomheter. Hvilke er nyttige og hvilke bør du unngå å bruke? Her er noen nyttige spørsmål for å hjelpe deg med å finne den rette for deg.

  • Selger du tjenester eller produkter?
  • Bruker du en eller flere MVA-satser som må spesifiseres?
  • Hvordan fungerer betalingsbetingelsene og/eller betalingsalternativene dine?

Det du tilbyr markedet påvirker hva et tilbud må inneholde. Bruker du en ferdig tilbudsmal, bør du også sørge for at den er oppdatert i henhold til gjeldende regler og lover. Dette gjelder spesielt hvis tilbudet inneholder generelle vilkår for bruk, siden et tilbud er en bindende avtale for begge parter. Med en CPQ add-on tilCRM-systemet ditt kan du enkelt sørge for at tilbudene dine holder seg oppdatert med den nyeste informasjonen som trengs.

Fullfør tilbudet med riktig innhold

Et tilbud kan være en eller flere sider langt, det viktigste er at kunden tydelig forstår hva du tilbyr og til hvilken pris. Tilbudet ditt skal være enkelt å sammenligne med andre tilbud. Det er ingen juridiske krav til hva et tilbud skal inneholde, men du vil øke sjansene dine for å få en avtale hvis tilbudet oppfyller en viss standard.

Tilbudet ditt bør alltid inneholde:

  • Firmanavnet eller selgerens navn
  • Beskrivelse av produktet eller tjenesten som skal leveres
  • Pris og potensielle rabatter
  • Spesifikk mva. og skattesats
  • Leveringsdato
  • Leverings- og betalingsbetingelser
  • Tilbudets gyldighetsperiode.

I tillegg til selve tilbudet, legger mange selskaper til en side om seg selv. Selv om tilbudet er for en mindre tjeneste eller et produkt, er dette en smart mulighet til å fortelle kunden kort hvilke andre tjenester du kan tilby i fremtiden.

Utsmykk tilbudet i deres grafiske profil. Dette gjør merkevaren din til en tydelig avsender, noe som er spesielt viktig i konkurransesituasjoner. Så hvordan skriver du et krystallklart tilbud?

Hvordan skrive et tilbud som folk vil lese

Vi har alle blitt møtt med tilbud som dedikerer de tre første sidene til å selge eller forklare hvor utrolig god leverandøren er. Jada, det er flott å høre, men for en potensiell kunde kan det føles både overflødig og påtrengende.

Et flott tilbud er tydelig …

Tilbudet ditt skal vise hva du tilbyr og til hvilken pris for kunden, på enklest mulig måte. Hvis du selger pakkeløsninger, er det selvfølgelig viktig å tydeliggjøre kundeverdien og USP-ene (Unique Selling Points), slik at kunden enkelt kan sammenligne og se at du leverer mer enn konkurrentene dine.

… selgende

Salgsprosessen avsluttes ikke etter at du har lagt på telefonen eller forlater møterommet. Tilbudet ditt må skrives på en måte som gjør at kunden fortsatt vil ha tjenestene dine. Du kan for eksempel starte med noe som vil fange oppmerksomheten din: “Vår løsning X har spart kundene våre for over 15 % av driftskostnadene”. Tør å skille deg ut – da vil kunden huske deg.

… tar utgangspunkt i kundens perspektiv

Hvilke spørsmål har kunden på nåværende tidspunkt? Sørg for å svare på alle i tilbudet. Beskriv hvordan løsningen din skaper verdi for kunden, og hvorfor du er et bedre valg enn konkurrentene. Det handler ikke om å sverte omdømmet til noen andre, men å fremheve dine egne styrker. Har du en god supportavdeling? Forklar deretter hva slags hjelp kunden vil få. Ta gjerne med en eller flere attesterende sitater i tilbudet for å styrke din sak.

… og er ikke for langt

Tilbudsspesifikasjonen din bør aldri være for lang eller kompleks. Siden som spesifiserer tilbudet, bør i de fleste tilfeller ikke være mer enn én side. I tillegg til spesifikasjonen inneholder de fleste tilbud en beskrivelse av virksomheten din, eventuelle kontraktsvilkår, en side om tjenester eller produkter med referanser og selvfølgelig en ryddig forside. Hold sidene luftige og bruk et tekstformat som ikke krever forstørrelsesglass for å lese.

Visste du at Lime CRM gir deg tilgang til flere tilbudsmaler uten ekstra kostnad? Klar til å lastes ned, tilpasset tilbudet ditt og kan sendes ut til kundene direkte fra systemet.

Les tilbudet nøye før du sender det

Spør deg selv: er alt innholdet relevant? I et tilbud bør du jobbe fra kundens perspektiv. Hva er kundens behov, og hvordan kan du møte disse behovene?

Når du har gått gjennom punktene ovenfor og laget et tilbud som er klart og selger – uten å være for langt – er det på tide å lese gjennom det.

Feil og feilstavinger gir fort et dårlig inntrykk, men den gode nyheten er at de er enkle å unngå ved hjelp av et enkelt tekstbehandlingsprogram. Eller hvorfor ikke få en kollega til å lese den gjennom før du trykker «send»? Ingen ønsker å gå glipp av en avtale på grunn av slurv.

Når kunden signerer tilbudet, er det en bindende kontrakt

Tilbudet ditt er sendt til kunden. I de fleste tilfeller er det nå tre alternativer:

  1. “Ja” Kunden aksepterer tilbudet.
  2. “Kanskje” Kunden aksepterer tilbudet med noen endringer som kunden sender som et motforslag. Dette kalles betinget godkjenning.
  3. “Nei” Kunden avviser tilbudet.

Et “Ja” betyr at tilbudet blir til en bindende kontrakt. Selv et muntlig svar anses som bindende i mange sektorer. Hvis kunden sier nei, eller gjør en betinget aksept, er kontrakten ikke bindende.

Av hensyn til alle parter anbefaler vi at du fortsatt ber om et skriftlig svar eller tilleggsbekreftelse etter at tilbudet er akseptert. Avtaler inneholder ofte mer detaljerte vilkår enn tilbudet og bør signeres digitalt eller skriftlig.

Med en elektronisk signatur er det bare å videresende tilbudet til kunden. Du vil motta et varsel så snart tilbudet er signert, dokumentet vil bli lagret i Lime CRM og kunden vil motta en kopi.

Begynn å sende tilbud av høy kvalitet i dag

Ved hjelp av et CPQ add-on til CRM-systemet ditt kan du enkelt lage attraktive og selgende tilbud. CPQ står for Configure Price Quote og er en systemløsning for å generere tilbud. Med CPQ på plass sparer du tid ved utformingen av tilbud, og kan enkelt lage feilfrie tilbud. Med Lime CRM og CPQ får du et komplett system som hjelper deg med å bli mer effektiv i salget ditt, slik at du konsekvent sikrer deg flere avtaler.

Vil du vite mer om hvordan CPQ kan hjelpe deg med å skape bedre tilbud?

Hva venter du på?

Det er ingen tid å miste! La oss finne løsningen som hjelper deg med å skaffe flere kunder og gjøre eksisterende kunder til lojale ambassadører i dag.